S5 Corporate Response - шаблон joomla Книги
Обкладинка

logo slinger

"УВАГА!!!"
З 1.01.2024 р. підтримка даної версії підручника буде припинена.
Власникам з питань продовження роботи звертатись admin@pto.org.ua
  • Реєстрація

Передмова

Здійснення технологічних процесів виробництва продукції в машинобудуванні, металургії, будівництві, хімічній промисловості вимагає величезної кількості підіймально-транспортних операцій, які виконуються різними механізмами, машинами за допомогою різних вантажозахоплювальних пристосувань.

У обслуговуванні вантажопідйомних машин (кранів) при переміщенні вантажів беруть участь не лише кранівники, але і стропальники.

Так, в металургійному виробництві навантажувально-розвантажувальні роботи, переміщення вантажів виконуються в процесі підготовки сировини для виробництва сталі і чавуну, при заваленні шихти  в доменну і сталеплавильну  печі, при виконанні термічної обробки прокату, при розливанні чавуну і сталі, при вантаженні, розвантаженні, складуванні готової продукції. 

Така специфіка металургійного виробництва вимогає від усіх робітників оволодіти знаннями, уміннями і навиками стропальника при обслуговуванні вантажопідйомних машин (мостових, колодцевих кранів та ін.). Широкий асортимент сталевого прокату, екстремальні умови роботи металургів зумовлюють застосування не лише універсальних, але і автоматичних вантажозахоплювальних пристроїв, механізмів з дистанційним управлінням захоплення і звільнення вантажу.

     Оволодіння майстерністю обслуговування нової техніки, оснащення, знання нових технологічних процесів набуває значення не лише для підвищення продуктивності, довговічності і надійності  устаткування,  але і для забезпечення безпечного ведення навантажувально-розвантажувальних і транспортних  робіт.

Даний підручник «Основи стропальної справи» створений з метою допомогти учням у вивченні теоретичних основ стропальної справи, що в поєднанні з професійно-практичною підготовкою дозволить їм стати кваліфікованими стропальниками.

Підручник відповідає Державному стандарту професійно-технічної освіти за професією «Стропальник» другого, третього розрядів і призначений для  навчання учнів професійно-технічних училищ (ліцеїв), перепідготовки незайнятого працездатного населення, підготовки і підвищення кваліфікації кадрів.

У підручнику дані основні відомості про організацію стропальних робіт,  пристрій і технічні характеристики вантажопідйомних кранів, про принцип роботи  знімних вантажозахватних пристосуваннях і тари, приведені правила строповки, підйому і переміщення вантажів. Навчальний матеріал підручника має напрям вивчення стропальної справи у металургійному виробництві. 

Для кращого засвоєння матеріалу підручника «Основи стропальної справи»  після кожного розділу передбачені  тести, що навчають та контролюють. Їх  можна використовувати для самостійного вивчення матеріалу і самоконтролю.