S5 Corporate Response - шаблон joomla Книги
Обкладинка

logo slinger

"УВАГА!!!"
З 1.01.2024 р. підтримка даної версії підручника буде припинена.
Власникам з питань продовження роботи звертатись admin@pto.org.ua
  • Реєстрація

4.6.3. Складування металопрокату

ля зберігання металу використовуються відкриті майданчики, навіси і криті приміщення. На відкритих майданчиках дозволяється зберігати поковки, чавунні труби, сталеві труби великих діаметрів, рейки, листовий і профільний метал великих розмірів. Усі інші метали рекомендується складувати під навісом, в критих сухих, добре провітрюваних, незагазованих і незабруднених приміщеннях. Для зручності ведення складських операцій, обліку і контролю метал слід укладати по сортах, марках, профілях і розмірах.

е)

ж)

Мал.4.6.3.1.   Складування металопрокату при механізованому укладанні:

а, б, в — кутової, швелерної і двотаврової сталі без прокладень вперев’язку; г — великих труб з прокладеннями; д — листової сталі з прокладеннями;  е — дрібнопрофільного металу у вертикально-стійкових стелажах;  ж — дрібнопрофільного металу в скобах.

Мал.4.6.3.2.  Складування металопрокату при ручному укладанні:

а, б — швелерної і двотаврової сталі

 

 в

г                                                           д

е

  Мал.4.6.3.2.  Складування металопрокату при ручному укладанні:

в — металевих листів,

г —  арматурної  сітки; д — профільованих листів,

    е — дрібносортового металу у стелажах

Мал.4.6.3.3.  Складування сталевих труб:

а  -  «пірамідою»  Ø більше 300мм;  б  - труб Ø до 300мм в штабель  з прокладеннями; 
 в - клинці для складування сталевих труб

Проходи і проїзди між штабелями і стелажами вибираються залежно від габаритів вантажопідйомних машин і транспортних засобів, обслуговуючих склад металу.

При складуванні металопрокату проходи між штабелями мають бути не менше 1м  (для холодного металу) і 1,5 м (для гарячого: зливки, сляби, рулони та ін.).

Майданчики відкритих складів мають бути добре сплановані, мати щільну основу. Не можна складати металопрокат прямо на землю без прокладень, навалом. Це дуже утрудняє підбір металу для виробництва і стропування під час вантаження. Безладно навалений метал швидше іржавіє, гнеться, стає непридатним до виробництва.

Залежно від розміру, сорту і профілю метал зберігається або в штабелях, або на стелажах. При ручному укладанні профільного металопрокату (мал.4.6.3.2) висота штабелів на відкритих майданчиках допускається не більше 1,8 м, при механізованому (мал.4.6.3.1)  укладанні - 3,5 м. Штабель металопрокату  треба укладати на підкладки заввишки 10— 20 см. При складуванні профільного і листового металопрокату великих розмірів між кожним ярусом штабелю закладаються підкладки. Якщо профільний метал штабелюється вперев'язку або перехресним способом, використання  підкладки не обов'язково.

Способи укладання металу в штабелях зображені на мал. 4.6.3.1. Сортова дрібноопрофільна сталь і труби зберігаються у вертикально-стійкових стелажах (мал. 4.6.3.1, е), в металевих скобах (мал. 4.6.3.1, ж), в стелажах ялинкового або пірамідального типу (мал.4.6.3.3, а ).  Листовий метал невеликих розмірів також може складуватися на ребро в стелажах, що мають похилі стійки.