S5 Corporate Response - шаблон joomla Книги
Обкладинка

logo slinger

"УВАГА!!!"
З 1.01.2024 р. підтримка даної версії підручника буде припинена.
Власникам з питань продовження роботи звертатись admin@pto.org.ua
  • Реєстрація

4.6.2. Складування устаткування

Устаткування і машини зберігаються на відкритих майданчиках або в закритих складських приміщеннях. На відкритих дерев'яних настилах зберігається головним чином грубе, громіздке і важке обладнання (каменедробарки, дорожні машини, крани, копри); під навісами або в закритих приміщеннях — компресори, насоси, домкрати, талі, верстати, електродвигуни. Точні верстати, що зберігаються на відкритих майданчиках, повинні знаходитися в упакованому виді, тобто обгорнутими у водонепроникний матеріал або в дерев'яній тарі, обшивці.

Вантажі на майданчику повинні розміщуватися так, щоб до них був вільний підхід і під'їзд краном і транспортними засобами; табличками, маркіровкою або написами на упаковці машини і обладнання вони мають бути по можливості обернені у бік проходу або проїзду. Машини і устаткування відносяться до розряду нештабельованих вантажів, тому для складування їх потрібно велику площу. Вибір найбільш раціонального розміщення їх дозволяє скоротити територію складу, що дуже важливо в обмежених умовах заводів.

Такі вантажі, як електричні двигуни, редуктори, верстати, що обладнані вантажозахватними пристосуваннями (римами, петлями, гаками), встановлюються прямо на дерев'яний настил майданчика без підкладок. Якщо устаткування, великі деталі або інші металовироби не мають захватних пристосувань і стропуються шляхом обв’язки, їх слід укладати на дерев'яні підкладки завтовшки 100-200 мм, щоб при стропуванні або розстропуванні можна було легко просунути під вантаж або витягнути строп з-під нього.

Не можна складувати устаткування прямо на землі, у вологих місцях, на нерівних, негоризонтальних майданчиках, оскільки воно може заіржавіти, перекинутися. Точне устаткування повинно зберігатися обов'язково в сухому, закритому, добре провітрюваному і чистому приміщенні. Не можна розміщувати його поряд із складом запорошених будівельних матеріалів.