S5 Corporate Response - шаблон joomla Книги
Обкладинка

logo slinger

"УВАГА!!!"
З 1.01.2024 р. підтримка даної версії підручника буде припинена.
Власникам з питань продовження роботи звертатись admin@pto.org.ua
  • Реєстрація

4.5.5. Правила транспортування вантажів

Вантажі першої категорії від складу до місця вантаження або від місця вантаження до складу можна доставляти вручну, якщо відстань  по горизонталі не перевищує 25 м, а для сипких вантажів (що перевозяться  навалом) 3,5 м . При більшій відстані вони повинні транспортуватися механізмами і пристосуваннями.

Вантажі другої категорії від складу до місця вантаження або від місця розвантаження до складу (так само, як при їх вантаженні і вивантаженні) доставляють із застосуванням навантажувально-розвантажувальних машин, механізмів і пристосувань. При використанні похилів робітники повинні знаходитися збоку від вантажу. Забороняється стояти між похилами при підйомі і спуску вантажу.

Переміщення вантажів третьої категорії (так само, як їх вантаження і вивантаження) має бути механізоване і проводитися підйомними кранами, ліфтами, підйомниками і т. п. Ящики з вантажами слід заздалегідь оглядати,  щоб  уникнути поранення рук. Цвяхи, що стирчать, і кінці залізного обв'язування необхідно забити. При взятті ящика чи іншого вантажу з верху штабелю відповідальний працівник зобов'язаний попередньо переконатися, що не обвалиться вантаж, що лежить поруч.

Горючі рідини дозволяється перевозити тільки в цистернах і інших закритих металевих місткостях. У інших посудинах (бутлях, відрах) перевезення горючих рідин у будь-яких кількостях заборонена.

На автомобілях, що перевозять горючі рідини, забороняється знаходитися працівникам, не пов'язаним з обслуговуванням перевезень. Категорично забороняється знаходитися у тому числі обслуговуючому персоналу в кузові автомобілю при перевезенні горючих рідин.

Транспортувати вантажі третьої групи слід в спеціальних автомобілях. Вантажі, що порошать, можна перевозити в ущільнених кузовах. Не можна вантажити і перевозити горючі вантажі в дерев'яних кузовах. У кузовах автомобілів, що перевозять вантажі третьої групи не дозволяється знаходитися людям, включаючи персонал, обслуговуючий перевезення.

Вантажі четвертої групи в скляній тарі від місця розвантаження до складу і від складу до місця вантаження необхідно доставляти в пристосованих для цього носилках, візках і. т.п., що забезпечують повну безпеку. Без пристосувань переносити ці вантажі забороняється.

На пристосуваннях для переміщення цих вантажів влаштовують гнізда за розміром тари, стінки яких оббивають м'яким матеріалом. Бутлі та іншу скляну тару необхідно встановлювати в переносні пристосування збоку, для чого гнізда слід обладнати бічними дверцями із замками, що не допускають їх мимовільне відкривання.

При перевезенні вантажів четвертої групи в металевій тарі або автоцистернах перед кожним рейсом слід обов'язково оглянути тару і цистерну для визначення їх технічного стану. Бочки, барабани і ящики з їдкими речовинами слід переміщати на спеціальних візках.

Балони із стислим газом (вантажі четвертої групи, другого класу) до місця вантаження або від місця вивантаження слід доставляти на візках, конструкція яких, повинна оберігати балони від трясіння і ударів, для чого візки обладнують гніздами за розміром балонів, оббитими м'яким матеріалом, балони обов'язково укладають на візках.

Переміщення (так само, як і вантаження, і вивантаження) балонів за допомогою підйомно-транспортних механізмів дозволяється при дотриманні наступних умов.

Кузов автомобіля (причепа), призначеного для перевезення балонів, має бути обладнаний спеціальними стелажами, оббитими м'яким матеріалом, з виїмками за розміром балона. Стелажі повинні   мати  замочні   пристосування,   що оберігають   балони, які перевозяться, від трясіння і ударів. Балони на автомобілі можна перевозити тільки в горизонтальному положенні. Перевозити їх у вертикальному положенні можна тільки в спеціальних контейнерах при наявності в місцях вантаження і вивантаження під'їзних шляхів.   Вантаження і вивантаження контейнерів і балонів механізована. Балони з пропаном дозволяється перевозити у вертикальному положенні без контейнерів.

Не дозволяється спільне транспортування кисневих і ацетиленових балонів (як наповнених, так і порожніх), за винятком випадків доставки двох балонів на спеціальному візку на пост зварювання (у зварювальне відділення). У кузові автомобіля при перевезенні балонів не дозволяється знаходитися людям, у тому числі і тим,  що обслуговують перевезення.

Довгомірні вантажі (другої групи), довше на 2 м кузова автомобиля, необхідно транспортувати, використовуючи причепи і напівпричепи. У кузові автомобіля, що перевозить довгомірний вантаж, не дозволяється знаходитися вантажникам і іншому  обслуговуючому персоналу.

Особам, супроводжуючим автомобіль з вибуховими, легкозаймистими пальними та подібними вантажами, забороняється палити в автомобілі і поблизу нього. Проїзд допускається тільки в кабінах. Вибухові, радіоактивні, сильнодіючі, отруйні, легкозаймисті та інші небезпечні вантажі, а також незнежирену тару для них перевозять відповідно до спеціальних інструкцій.

Під час короткочасної зупинки для стоянки автомобіля з небезпечним вантажем необхідно поставити автомобіль на ручне гальмо. При стоянці вночі або в умовах поганої видимості водій зобов'язаний включити аварійну сигналізацію і виставити на відстані 25 - 30 м позаду транспортного засобу знак аварійної зупинки або миготливий червоний ліхтар.