S5 Corporate Response - шаблон joomla Книги
Обкладинка

logo slinger

"УВАГА!!!"
З 1.01.2024 р. підтримка даної версії підручника буде припинена.
Власникам з питань продовження роботи звертатись admin@pto.org.ua
  • Реєстрація

4.1.1. Класифікація і характеристика вантажів. Вантажі в металургійному виробництві

Сировина, напівфабрикати, готові вироби і устаткування, які підлягають переміщенню, називають вантажами.

Класифікація і характеристика вантажів

Залежно від вигляду, способу складування і стропування вантажі класифікуються на наступні групи: по виду та масі; за формою і розмірами.

Залежно від виду вантажі підрозділяються:

  1. Насипні вантажі (вугілля, торф, шлак, пісок, щебінь, цемент, вапно, металева стружка та інші). Вони транспортуються в тарі, грейферами, транспортерами та ін. Складуються вони у штабелі, що визначаються кутом природного укосу матеріалу і  обмежуючих поверхонь.
     

  2. Рідкі і напіврідкі:

  • рідкі вантажі — вантажі, що не мають певної форми (вода, рідке пальне, кислоти, луги, мастики та інші). Вони транспортуються в бочках, бідонах, бутилях, цистернах, ковшах і т.д.;

  • напіврідкі пластичні вантажі — вантажі, що мають здатність якийсь час зберігати надану ним форму або з часом тверднути (розчини, бетон, вапняне тісто, бітум, що змащує речовину та ін.). Такі вантажі транспортуються в спеціальній тарі;

  • газоподібні вантажі. Такі вантажі транспортуються під тиском в балонах, інших посудинах і трубопровідним транспортом.

  1. Тарно - штучні вантажі:

  • тарні вантажі, що транспортуються в ящиках, бочках, барабанах і тому подібне, перенавантажують, як правило, високопродуктивними знімними вантажозахватними пристроями, пристосуваннями, автостропами.

  • штучні штабельовані вантажі (прокатна сталь, труби, лісо- і пиломатеріали, цеглина, шлакоблоки, типові залізобетонні вироби, плити, панелі, блоки, балки, ящики, бочки, вироби геометрично правильної форми та інші);

  • штучні нештабельовані вантажі (металоконструкції, двигуни, верстати, машини, механізми, крупні залізобетонні вироби і так далі). Дана група вантажів найбільш численна і різноманітна за формою, тому єдиних типових способів строповки, придатних для всіх вантажів цієї групи, не існує.  

  1. Довгомірні ( більше 6 м ) – прокат, труби і т. п.; для їх перевантаження застосовують універсальні стропи і вантажозахватні пристрої із спеціальними захоплювачами.
     

  2. Лісові - круглий ліс, пиломатеріали і т.п.; для їх перевантаження застосовують універсальні стропи і спеціалізовані вантажозахватні механізми.

  3. Залежно від маси вантажі підрозділяються на наступні категорії:

    • легковагі — до 250 кг (повсть, шкіра, пакля, фанера, суха штукатурка, легкі деталі машин і ін.);

    • ваговиті — до 50 т. До них відносяться всі штабельовані, насипні,  напіврідкі, рідкі та нештабельовані вантажі;

    • дуже важкі — більше 50 т. До них відносяться штучні нештабельовані вантажі. Строповка цих вантажів виконується тільки стропальником високої кваліфікації;

    • «мертві» вантажі — особлива категорія вантажів невідомої маси. Мертвими вважаються вантажі, закріплені на фундаментах анкерними болтами, зариті в землю, такі, що примерзли до землі, притиснуті іншим вантажем. Піднімати мертві вантажі краном забороняється.

    Залежно від форми і розмірів вантажі підрозділяються на:

    • габаритні — вантажі, розміри яких не перевищують габарити рухомого складу залізниць, а для автомобільного і іншого виду наземного безрейкового транспорту — норм, встановлених НД (Правилами дорожнього руху);

    • негабаритні — вантажі, розміри яких перевищують габарити рухомого складу залізниць або наземного безрейкового транспорту.

    Для підйому вантажу повинні бути відомі його маса і схема стропування.

    Якщо невідома маса вантажу, який необхідно транспортувати, то стропальник повинен припинити роботу і повідомити працівника, відповідального за безпечне виконання робіт кранами.

    Переміщення вантажу з невідомою масою неприпустимо.

    Для переміщення вантажу необхідно визначити його фактичну масу.

     

    Вантажі в металургійному виробництві

           Сучасне металургійне виробництво з повним циклом включає: шахти по видобутку руди і кам'яного вугілля; гірничозбагачувальні комбінати, де здійснюють дроблення і збагачення руд, кускування збагачених концентратів; коксохімічні заводи з відділеннями для підготовки вугілля, їх коксування і витягання хімічних продуктів; енергетичні цехи для отримання кисню, стислого повітря (дуття) і очищення газів; доменні цехи для виплавки чавуну і доменних феросплавів; сталеплавильні цехи (конверторні, мартенівські, електросталеплавильні) для виробництва сталі; прокатні цехи; шихтопідготовчі відділення; ливарні цехи; ряд допоміжних виробництв; цехи готової продукції; склади шихтових і допоміжних матеріалів. Через всі ці виробництва переміщають руду, паливо, флюси, шихтові і заправні матеріали, феросплави, газоподібні матеріали, рідину, порошки, розплавлений метал, прокат, фасонне литво і так далі.

  4. Особливості класифікації вантажів в металургійному виробництві полягають у наступному:

    1. Сипкі вантажі (руда, вугілля, пісок і ін.) перевозять з місць видобутку в місця переробки, а також зберігають на складі без упаковки — навалом. Тому ці вантажі часто називають навалювальними. Цю групу вантажів підрозділяють на підгрупи.

    До першої підгрупи відносять руду і шихтові матеріали, які на завод поступають, як правило, в думпкарах і вивантажуються в ямні бункери. На металургійному заводі руду і деякі шихтові матеріали піддають усереднюванню і далі перенавантажують в мульди, бункери, коробки та інші ємкості.

    До другої групи відносять обпалений доломіт, магнезит, вапно і тому подібне. Їх зазвичай транспортують на завод в хоперах, критих вагонах і вивантажують через нижні люки, які відкриваються за допомогою спеціальних майданчиків, переміщуваних краном уздовж складу. Зберігають ці матеріали в спеціальних бункерах. Перевантаження цих двох підгруп проводять грейфером або грейферно-магнітним кранами.

    Особливу підгрупу складають феросплави, які можна перевозити навалом, але в основному перевозять в тарі, оскільки вони є дорогими матеріалами.

    1. Рідкі і напіврідкі вантажі перевозять в спеціальних ємкостях (цистернах, ковшах, міксерах, бочках і т. п.)

    Ці вантажі підрозділяють на наступні підгрупи:

    наливні (рідкі), такі, що перевозяться в цистернах, бочках і тому подібне, до них відносять нафтопродукти та інші подібні рідини;

    небезпечні, такі, що перевозяться в спеціальній тарі або в ємкостях (кислоти, луги, зріджені гази і тому подібне);

    розплавлені метали, що перевозяться в спеціальних ковшах і міксерах. Перелив цієї підгрупи вантажів з ємкості в ємкість проводять спеціальними ливарними кранами нахилом або через спеціальні зливні отвори.

    Отримувані вантажі, що відправляються заводом, супроводжуються сертифікатом і вантажними марками.

     Вантажні марки — окремо прикріплені бирки або написи і позначення, нанесені на вантаж або його тару. Вантажна марка повинна містити інформацію про масу вантажу: загальну масу, включаючи тару (брутто); масу без упаковки (нетто); про необхідні заходи обережності; про місця застроповки та ін.