S5 Corporate Response - шаблон joomla Книги
Обкладинка

logo slinger

"УВАГА!!!"
З 1.01.2024 р. підтримка даної версії підручника буде припинена.
Власникам з питань продовження роботи звертатись admin@pto.org.ua
  • Реєстрація

3.7. Стропові пристрої з дистанційним і автоматичним керуванням

 

Застосування стропових пристроїв з дистанційним і автоматичним керуванням підвищує безпеку виробництва стропольних робіт.

Великі переваги мають пристрої з електромагнітним і пневматичним приводом дистанційного керування для розстроповування безпосередньо з кабіни крана.

Існує багато різних конструкцій стропових пристроїв з дистанційним і автоматичним керуванням

На мал. 3.7.1 показаний універсальний вантажозахоплювальний пристрій з дистанційним відчепленням гака. Строп на вільному кінці обладнаний вантажним гаком з обоймою, яка перекриває зів гака, та важілем, який здійснює поворот гака. Після установки конструкції  на місце гілка стропа ослаблюється і за допомогою важеля або канатика крюк повертається відносно вертикальної осі в діапазоні 120°.

Розроблені пристрої для автоматичного звільнення гака крана від кінцевої ланки петлі вантажного стропа (мал. 3.7.2).

Мал. 3.7.1 - Універсальний вантажозахватний пристрій з дистанційним відчепленням гака:

а - строповка вантажу; 
б – розстроповка вантажу; 
1 – вантажний гак; 2 - обойма; 3- важіль

Мал. 3.7.2 -  Пристрій для автоматичного звільнення гака крана від кінцевої ланки петлі вантажного стропа:

1,6- петлі вантажного стропа; 
2 - щоки скоб; 3 - фігурна скоба; 
4 - перемичка; 5 – гак; 7 - похила пластина; 8 - п' ята (штриховими лініями показана взаємодія деталей пристрою у момент скидання ланки стропа з гаку)

 

На однорогому гаку крана вмонтовується пристрій, що складається з двох фігурних скоб. Скоба перекриває верхнім кінцем зів гака крана, виконуючи роль запобіжного замку. Гак крана звільняється від петлі вантажного стропа при упорі п'яти скоби у вантаж. При цьому гак ковзає всередину обойми і щоками скоби ланка стропа скидається. Штриховими лініями на рис. 3.7.2 показано взаємодію деталей пристрою під час скидання ланки з гаку. Вантажопідйомність пристрою 5,1 т,маса 15,22кг.

При використанні канатиків для дистанційної розстроповки вантажів слід проявляти особливу увагу, оскільки затискання його може привести до мимовільного розстропування вантажу.