S5 Corporate Response - шаблон joomla Книги
Обкладинка

logo slinger

"УВАГА!!!"
З 1.01.2024 р. підтримка даної версії підручника буде припинена.
Власникам з питань продовження роботи звертатись admin@pto.org.ua
  • Реєстрація

3.3. Ланцюги

 

Для важких робіт в металургійному виробництві, термічних, ливарних і інших гарячих цехах поряд зі сталевими канатами часто застосовують сталеві ланцюги. Їх використовують як стропи, вантажозахватні пристрої для тягових і приводних пристроїв підйомнотранспортних машин.

Для виготовлення строп і вантажозахватних пристроів використають зварні некалібровані ланцюги з м'якої легованої круглої сталі з дрібнозернистою структурою і межею текучості 370-450 МПа.Умовне  позначення зварних некаліброваних ланцюгів з прутка діаметром 6 мм з кроком ланки 16 мм: ланцюг ЗН 6 х 16, ГОСТ 2319-81.

Ланки мають овальну форму і з’єднуються між собою зварюванням. По довжині ланок ланцюга підрозділяють на коротколанкові з довжиною ланки l ≤ 5d і довголанкові з ≥ 5 d.

Для підйому вантажів рекомендується використовувати більш дешевші некалібровані коротколанкові  ланцюги, що відрізняються великими відхиленнями від номінальних розмірів по довжині, ширині і діаметру перетину ланки(мал.3.3.1). При підйомі дуже важких вантажів допускається застосування  довголанкових ланцюгів з розпірками, які називають  якірними.

Мал. 3.3.1 - Зварний ланцюг:

Т - крок ланки; В -  ширина ланки; - діаметр дроту ланцюга

   

Підбір ланцюгів виробляють аналогічно сталевих канатів в залежності від умов роботи.

Коефіцієнт запасу міцності зварних та штампованих ланцюгів наведено в таблиці 3.3.1

Таблиця 3.3.1

Коефіцієнт запасу міцності зварних та штампованих ланцюгів

Ланцюг

Коефіцієнт запасу міцності для приводу

ручного

машинного

Вантажний, що працює на гладкому барабані

3

6

Вантажний, що працює назірочці (калібрований)

3

8

Для стропів

5

5

Допустимий знос ланки зварного ланцюга не повинен перевищувати 10%. Ланцюги, що застосовуються на вантажопідіймальних машинах і для виготовлення стропів, мають мати свідоцтво заводу-виготовлювача про випробування у відповідності зі стандартом, за яким вони виготовлені. При відсутності цього ланцюг необхідно випробувати і визначити руйнівне навантаження.

Зрощування ланцюгів допускається зварюванням, вставкою нових ланок або за допомогою спеціальних з'єднувальних ланок, рекомендованих виробником ланцюга. (мал.3.3.2). Після зрощування ланцюг випробовують навантаженням, котра в 1,25 рази перевищує його розрахункове тягове зусилля, протягом 10 хвилин. Після випробування не повинно бути залишкової деформації ланцюга.

Мал. 3.3.2 - Замок для зрощування ланцюгів.

    

Перевагою сталевих ланцюгів є те, що вони служать довше канатних, так як краще огинають вантаж і менше зношуються від перегинів і від гострих кутів і граней вантажу, прості за конструкцією і технологічні.

До недоліків сталевих ланцюгів відносяться велика маса, можливість раптового розриву внаслідок швидкого розкриття тріщин, необхідність контролю за станом ланок ланцюга.