S5 Corporate Response - шаблон joomla Книги
Обкладинка

logo slinger

"УВАГА!!!"
З 1.01.2024 р. підтримка даної версії підручника буде припинена.
Власникам з питань продовження роботи звертатись admin@pto.org.ua
  • Реєстрація

3.1. Класифікація вантажозахоплювальних пристроїв

 

Знімні  вантажозахоплювальні пристрої призначені для захоплення вантажу і підвіски його до крюка вантажопідйомної машини з метою підйому, переміщення і укладання вантажу. Вони не є ні часткою крана, ні часткою вантажу, що підіймається.

Знімні вантажозахоплювальні пристрої складаються з вантажозахоплювальних елементів, несучої тяги або канатів і навісних елементів для з'єднання або навішування їх на вантажозахоплювальні органи вантажопідйомних машин.

Мал. 3.1.1 - Знімний вантажозахоплювальний пристрій (строп):
1 - елемент для навішування на вантажозахоплювальний орган крана;
2 - несучий канат; 3 - вантажозахоплювальний елемент; 
L - довжина гілки стропа

Знімні вантажозахоплювальні пристрої бувають прості, універсальні і спеціальні.

Прості вантажозахоплювальні пристрої - це гнучкі і жорсткі стропи, призначені для захоплення вантажу за спеціальні пристосування (мал3.1.2).

Мал.3.1.2 - Прості вантажозахоплювальні пристрої.

Універсальні вантажозахоплювальні пристрої - це нескінченні і одногілкові стропи з ланцюгів або сталевих канатів (в деяких випадках застосовують канати з органічних матеріалів), призначені для захоплення вантажу обв'язуванням (мал.3.1.3).

  

Мал.3.1.3 – Універсальні вантажозахоплювальні пристрої.

Спеціалізовані вантажозахоплювальні пристрої - це різного вигляду механізовані пристрої типу грейфера, кліщових і ексцентрикових механізмів, електромагнітних і вакуумних пристроїв та ін. ( мал.3.1.4). Спеціалізовані вантажозахоплювальні пристрої служать для захоплення конкретних вантажів, параметри яких - маса, конфігурація, габаритні розміри, жорсткість - можуть бути найрізноманітнішими. Їх умовно можна підрозділити на декілька груп.

                   

 Мал.1.4 - Спеціалізовані вантажозахоплювальні пристрої (захвати)

За принципом дії і конструктивного виконання захватних органів спеціалізовані вантажозахоплювальні пристрої ділять на         механічні (що підтримують, затискують, зачерпують, спредерні); електромагнітні; вакуумні.

По вигляду вантажу розрізняють:

Вантажозахоплювальні пристрої  для штучних вантажів -захоплювачі кліщового, важельного типу, електромагнітні, вакуумні захоплення та ін.

Вантажозахоплювальні пристрої  для сипких вантажів - це грейфери і грейферні механізми. У цій же групі часто розглядають транспортуючі ємкості і бадді.

Вантажозахоплювальніпристрої для контейнерів -  цебезприводні напівавтоматичні і автоматичні захоплення для середньо-тоннажних контейнерів. У напівавтоматичних захопленнях застроповкуконтейнера здійснюють вручну, а расстроповку - автоматично при установці його на опору. У автоматичних і приводних захоплень немає необхідності в додатковому обслуговуванні: один оператор вантажопідйомної машини виконує операції перевантаження контейнерів автоматичним захопленням.

За способом управління розрізняють вантажозахоплювальніпристрої з ручним, автоматичним і дистанційним керуванням.

За способом повороту - вільно поворотні (що обертаються вільно спільно з крюками на його підвісці) і примусово поворотні (що обертаються за допомогою спеціального поворотного механізму), керовані кранівником.

По вигляду приводу для переміщення і управління підхоплюючими затискними вантажозахоплювальними пристроями - зелектричним, гідравлічним і пневматичним приводом. У деяких простих вантажозахоплювальних пристроях використовують ручний привід (наприклад, в ексцентрикових).  

Вантажопідйомний кран загального призначення з підвіскою гака обладнуютьканатнимистропамипростогоіуніверсального виконання. Вантажопідйомнийкранспеціальногопризначенняобладнують спеціалізованими вантажозахоплювальними пристроями для захоплення ковшів з розплавленим металом, розжарених болванок і ін.