S5 Corporate Response - шаблон joomla Книги
Обкладинка

logo slinger

"УВАГА!!!"
З 1.01.2024 р. підтримка даної версії підручника буде припинена.
Власникам з питань продовження роботи звертатись admin@pto.org.ua
  • Реєстрація

2.5 Кабельні крани

Кабельний кран – це кран, у якого вантажопідйомний орган подвішений  до вантажного візка, який переміщується по несущим канатам.

Кабельні крани (рис.2.5.1) призначені для обслуговування великих виробничих площ, складів лісу і сипких матеріалів, будівництва гідротехнічних споруд, відкритих гірських розробок, а також як переправа через річки та ущелини.

а)
б)
Мал. 2.5.1. Кабельний кран  (а - загальний вид; б – вантажний візок)1- ходові візки; 2-машинне приміщення; 3,6- опорні башти;   4,9-несучий канат;5-обвідні блоки;  7-противага; 8-вантажний візок, 10- закріплені кінці каната.

Основним елементом крана є канат, що несе, 4, виконуючий роль моста, по якому пересувається вантажний візок 8 (рис.2.5.1 б).

 Кінці каната закріплені на оголовках опорних башт 3 і 6 крана, а сам канат натягнутий з необхідним зусиллям. Для забезпечення стійкості  опорні башти мають трикутну форму і забезпечені противагою 7. Роль другої противаги виконують механізми крана і кабіна управління, розміщені в машинному приміщенні 2. Противага 7 одночасно використовують для натягнення каната, що несе. Оскільки, на вантажному візку крана розмістити механізми неможливо, то їх встановлюють в машинному приміщенні, з яких канати механізмів підйому вантажу (вантажний) і пересування візка (тяговий) через обвідні блоки 5 підходять до візка.

Опорні башти кабельних кранів можуть бути нерухомими або рухомими. При цьому опори крана або закріплені на фундаменті, або встановлені на ходові візки 1 і пересуваються по рейковому шляху. Кабельні крани можуть переміщатися уздовж шляху крана, для чого обидві опорні башти забезпечують механізмами пересування або по радіусу щодо однієї башти, що нерухомо стоїть. В цьому випадку кран називають радіальним і він обслуговує площу сектора.Як вантажозахоплювальні пристрої в кабельних кранах застосовують підвіски гаків, грейфери або бадді з дном, що розкривається або перекидним.  Вантажопідйомність сучасних кабельних кранів до 20 т, прольоти 300-600 м, в окремих випадках до 1000 метрів, обслуговуваної площі до 1 млн. квадратних метрів.Одним з різновидів кабельних кранів є кабельний - мостовий кран (мал. 10.20). Основне його призначення  - обслуговування складів лісоматеріалів і сипких  вантажів. У цьому крані канати, що несуть, закріплені на кінцях пролітної будови (моста), встановленої на опорах, вантажний візок переміщається по канату, що несе.

Мал.2.5.2. Кабельно-мостовий кран