S5 Corporate Response - шаблон joomla Книги
Обкладинка

logo slinger

"УВАГА!!!"
З 1.01.2024 р. підтримка даної версії підручника буде припинена.
Власникам з питань продовження роботи звертатись admin@pto.org.ua
  • Реєстрація

1.2. Права і обов'язки стропальника. Організація робочого місця стропальника.

До самостійної роботи стропальником допускаються особи, що досягли 18 років, пройшли курс теоретичного і виробничого навчання зі спеціальних програм, стажування на робочому місці. Вони повинні скласти іспит кваліфікаційній комісії, отримати посвідчення встановленого зразка про атестацію, підписане головою комісії. Для обслуговування вантажопідйомного устаткування стропальник призначається наказом по підприємству.

Іноді робітники поєднують роботу стропальника з основною спеціальністю. Але і в цьому випадку вони проходять обов'язкове навчання за затвердженою програмою, яка забезпечує знання, уміння і навички стропальних робіт відповідного розряду.

Стропальник у своїй роботі керується виробничою інструкцією, що визначає його права, обов'язки і порядок безпечного ведення робіт з урахуванням використовуваного типу  підйомно-транспортного устаткування і вимогами Правил будови і безпечної експлуатації вантажопідйомних кранів.

Виробнича інструкція складається згідно "Типової інструкції"(додаток 2), має бути затверджена адміністрацією підприємства і видана стропальнику перед його допуском до роботи.

З технічних питань стропальник підпорядковується тільки фахівцеві, відповідальному за справний стан і безпечну експлуатацію обслуговуваного крана.

Стропальник і кранівник спільно обслуговують вантажопідйомний кран, приймають рішення самостійно і несуть відповідальність кожен за свою ділянку: кранівник - за управління краном, стропальник - за строповку вантажу, проте вказівки кранівникастропальникові є обов'язковими.