S5 Corporate Response - шаблон joomla Книги

logo slinger

"УВАГА!!!"
З 1.01.2024 р. підтримка даної версії підручника буде припинена.
Власникам з питань продовження роботи звертатись admin@pto.org.ua
  • Реєстрація

4.3.2. Типи вузлів та їх використання

 

Мертва петля  використовується при стропуванні різних важких і легких вантажів, малогабаритних і громіздких конструкцій універсальними і полегшеними стропами для підйому і переміщення. Мертва петля міцно затискає предмет, легко його піднімає, легко розв'язується. Для підвішування каната до гака крана таку петлю не застосовують, оскільки можливе її мимовільне відчеплення. При застосуванні мертвої петлі для стропування вантажу на одному кінці каната петлі його треба укладати впритул, залишаючи вільний кінець завдовжки не менше 20 діаметрів каната.

Бесідковій вузол (морська петля) уживається для утворення тимчасових петель, що не затягуються, при підйомі, підвішуванні на гак, підтягування вантажів, при закріпленні канатів до деталей великого розміру. Вузол добре тримає вантаж, легко і просто розв'язується, вільний кінець не вимагає спеціального кріплення.

Штиковий вузол застосовують при в'язці сталевих канатів, для прив'язки прядивних і сталевих канатів до різних предметів, вантажів, рими, що мають, обухи, цапфи, стійки та ін., коли не може бути застосований прямий вузол. Вільний кінець каната кріплять до корінного затисками або дротом. Простий багнет в'яжуть таким чином: ходовий кінець, заведений за рим або обведений навколо стійки, обноситимуть навколо корінної частини каната і пропускають в петлю, що утворилася. При цьому утворюється напівбагнет. Таку операцію повторюють 1-2 рази, а ходовий кінець міцно прикріплюють до корінного м'яким дротом.

Рифовий вузол є різновидом прямого. Він призначений для в'язки прядивних канатів, верьовок  і шнурів, коли потрібне швидке його розв'язування. При підйомі важких вантажів цей вузол не застосовують. Такий вузол зав'язують так само, як і прямий, але при цьому один з вільних кінців каната вводять у відповідну петлю складеним удвічі, що дозволяє висмикуванням одного кінця швидко розв'язати вузол. При в'язці рифового вузла слід звертати увагу на правильне положення кінців у петлях.

Теслярський вузол – зашморг використовують для в'язання кінців прядивних канатів при підйомі легких вантажів. Він міцно затягується, добре тримає, зручний при підйомі гладких предметів. Для його зав'язування кінець каната обноситимуть навколо предмета, огинають корінну частину і, кілька разів обертаючи навколо накладеного на предмет шлаку, утворюють вузол.

Для збільшення міцності вузла його можна доповнити окремим шлаком. В цьому випадку вузол іменують  зашморгом зі шлагом.

Плоский вузол. Зав'язувати цей вузол зручніше, розклавши кінці канатів на рівній поверхні. Кінець товщого троса укладають у вигляді петлі, а тоншого – підкладають під петлю і послідовно проводять зверху корінного кінця під ходовий кінець товстого каната. Потім тонкий канат проводять зверху петлі товстого каната, але під своєю корінною частиною. Після цього ходові кінці канатів зав'язують напівбагнетами (петлями навколо корінних частин) і закріплюють тонким лінем або м'яким дротом у разі використання сталевих канатів.

Гачні вузли служать для приєднання вільного кінця каната до гака. Ходовий кінець обводять навколо спинки гака, закладають в зів і накривають корінною частиною каната. Обидва кінці каната скріпляють під гаком м'яким дротом. Після зав'язування вузла слід перевірити положення корінної частини каната, яка повинна притискувати ходовий кінець до гака в його зіві.

Гачні вузли кранів вживають при надяганні стропов на дворогі гаки кранів.