S5 Corporate Response - шаблон joomla Книги

logo slinger

"УВАГА!!!"
З 1.01.2024 р. підтримка даної версії підручника буде припинена.
Власникам з питань продовження роботи звертатись admin@pto.org.ua
  • Реєстрація

3.9.7. Вакуумні вантажозахоплювальні пристрої

Вакуумні вантажозахоплювальні пристрої  утримують вантаж за рахунок створення розрядженого повітряного простору (вакууму), у встановленій на поверхні вантажу, який піднімається, камері. Така камера виконується з еластичним пружним ущільненням (бортом), закріпленим по периметру камери, який перешкоджає підсосу повітря. Перевага вакуумних вантажозахоплювальних пристроїв  полягає в універсальності роботи з різними вантажами  з різних матеріалів (скла, залізобетону, полірованого каменя і ін.).

За принципом створення вакууму розрізняють насосні, ежекторні і безнасосні вакуумні вантажозахоплювальні пристрої  (мал.3.9.7.1).

11

12

Мал. 3.9.7.1 -  Принципові схеми вакуумних захоплювачів:

а – насосні; б – ежекторні; в - безнасосні

Насосні вакуумні вантажозахоплювальні пристрої  з розташуванням вакуумного устаткування на вантажозахоплювачі (на камері або частіше на траверсі) називають автономними. Вони можуть застосовуватися на будь-якому крані і практично не вимагають переобладнання або зміни його конструкції. Одне тілько, що  при управлінні автономним вакуумним вантажозахоплювальним пристроєм  в кабіні кранівника встановлюють пульт управління і контролю вакууму.

Насосні вакуумні вантажозахоплювальні пристрої  з розташуванням вакуумного устаткування на рамі робочої машини мають з вакуумними вантажозахоплювальними камерами (ВЗК) гнучкий або жорсткий зв'язок. Як правило, це спеціалізовані крани або навантажувачі, призначені для монтажних робіт і виконання маніпуляцій з вантажами.

Ежекторні вакуумні вантажозахоплювальні пристрої  зазвичай легше і простіше насосних. Їх живлення здійснюється стислим повітрям від компресорної установки, що обмежує їх зону обслуговування. Максимальне розрідження можна отримати 53 кПа, через що величина ВЗК зростає.

Безнасосні вакуумні вантажозахоплювальні пристрої  із змінним об'ємом вакуумної камери можуть бути з механічним, гідравлічним або пневматичним приводом, а також такими, що самі вакууміруються (під силою тяжіння вантажу). У безнасосних вакуумних вантажозахоплювальних пристроях  утримання вантажу обмежене часом збереження робочого вакууму, зважаючи на це їх застосовують для операцій з повітрянепроникними вантажами і з гладкою їх поверхнею.

Вантажозахоплювальні пристрої,  що притягають, мають низку переваг, головними з яких є:

  • швидкість захоплення і віддачі вантажу;

  • відсутність допоміжного персоналу і спеціальних захоплюючих пристроїв (скоби, отвори та інші);

  • дистанційне керування захопленням з кабіни кранівника;

  • універсальність при роботі з різними вантажами.

Разом з вказаними перевагами притягаючих захоплювачів необхідно вказати вельми істотний їх недолік – значна маса вантажозахвата, яка може перевищувати масу вантажу.