S5 Corporate Response - шаблон joomla Книги

logo slinger

"УВАГА!!!"
З 1.01.2024 р. підтримка даної версії підручника буде припинена.
Власникам з питань продовження роботи звертатись admin@pto.org.ua
  • Реєстрація

3.9.5. Вантажозахоплювальні пристрої з канатним приводом

 

Самозатискні вантажозахоплювальні пристрої, в яких обтискання вантажів здійснюється силою його тяжкості, не завжди можуть створити велике обтискове зусилля, усунути попереднє ковзання і забезпечити необхідну маневреність і продуктивність. Ці якості властиві приводним вантажозахоплювальним пристроям, які до того ж легко забезпечувати пристроями дистанційного керування з можливістю у ряді випадків здійснювати повну автоматизацію циклу захоплення і звільнення вантажу.

Вантажозахватні пристрої з канатним приводом (рис.3.9.5.1)отримали застосування в кранах з двома механізмами підйому — головним і допоміжним, наявність яких створює можливість дистанційного керування.

У корпусі закріплені осі, на яких вільно змонтовані коромисла і сережки, на кінцях яких підвішені кліщовини. Губки кліщовин при замиканні і розмиканні здійснюють поступальну ходу.

Вільні кінці коромисел зв'язані важелями, які можуть повертатися на вісях, укріплених на тязі. Другі кінці направляючих важелів пов'язані з віссю, на яку надіті ролики. Зсув останніх в напрямі, перпендикулярному до подовжньої осі, обмежується пазом. Тяга зв'язана канатом з механізмом підйому, а корпус вантажозахоплювального пристрою — з механізмом розмикання. Тяга забезпечена повзунами, виконаними у вигляді роликів, що переміщаються в направляючих, що закріплені на корпусі.

Мал. 3.9.5.1 Затискний вантажозахоплювальний пристрій з канатним приводом:

1— губки кліщовини; 2 — кліщовина; 3 — повзун; 4, 6, 15, 17— вісі; 5 — корпус; 7— сережки; 8— коромисла; 9 — канат механізму розмикання; 10, II — важелі; 12 — ролики; 13 — захоплювальний канат; 14 — тяга; 
16 — паз

Для транспортування вантажів вантажозахоплювальні пристрої з розведеними кліщовинами наближають до вантажу так, щоб він опинився між губками кліщовин. Потім механізмом підйому піднімається тяга, коромисла повертаються, повзуни при цьому переміщаються в направляючих, кліщовини зближуються і захоплюють вантаж губками. Губки кліщовин примусово утримуються в одній горизонтальній   площині   перпендикулярно   до  осі   тяги.

Принцип дії цього вантажозахватного пристрою аналогічний принципу дії двоканатного грейфера.