S5 Corporate Response - шаблон joomla Книги

logo slinger

"УВАГА!!!"
З 1.01.2024 р. підтримка даної версії підручника буде припинена.
Власникам з питань продовження роботи звертатись admin@pto.org.ua
  • Реєстрація

3.2.3. Канати прядивні та із синтетичних волокон

Для виготовлення відтяжок і стропів для підйому круп­ногабаритних вантажів малої маси застосовують прядивні канати.Міцність прядивних канатів значно менша, ніж сталевих, але вони легше, дешевше і процес їх виготовлення менш трудомісткий.  Їх скручують з каболок, виготовлених з довгогопрядивного волокна.Каболки зви­вают в сталки, а три сталки правим звиванням скручують в канат (мал. 3.2.3.1)

Мал. 3.2.3.1 – Прядивні канати; dk – діаметр каната

Прядивні канати розподіляються на:

  • слабозвиті і тугозвиті;

  • бельні з несмолених каболок  і смолені із смолених каболок.

Тугозвиті канати міцніші, але зважаючи на їх жорсткість при строповці вантажів застосовують­ся рідко. Смолені канати вологостійкі, але менш міцні.

Приводні канати, стропи, відтяжки виготовляють тільки бельними, основний недолік яких – руйнування під дією вологи.

Залежно від якості використаної сировини, а також від призначення і виду обробки прядивні трипрядні бельні і смолені канати підрозділяють на групи: спеціальні, підвищені, звичайні.

Основною характеристикою прядивних канатів є діаметр і розривне зусилля, робоче навантаження і коефіцієнт запасу міцності. Для прядивних строп він має бути не менш 8.

При упаковці на підприємстві-виготівнику канати скачують в бухти і стягують в'язками. До кожної бухти прикріплюють металеву бирку, на якій вказують найменування і групу каната, дату виготовлення і позначення Держаного стандарту.

Бухти канатів зберігають в сухих закритих приміщеннях, захищених від прямих сонячних променів, масла, бензину та інших розчинників. У приміщенні канати розміщують на відстані не менше 1 м від опалювальних приладів.

Останнім часом знаходять застосування канати з полімерних волоконОсновний матеріал синтетичних канатів – волокона зкапронового шовку, звиті в каболки, а потім в сталки. Капронові канати, як і прядивні, виготовляють трихпрядними діаметром від 7,9 до 63,7 мм.

Міцність таких канатів значно вище, ніж прядивних. Вони не схильні до гниття і не розмокають під дією вологи.

Канати, виготовлені з синтетичних волокон, теж відправляють в бухтах або на дерев'яних барабанах. Бухти стягують в 4 місцях в'язками, кінці яких убирають в середину бухти.

На металургійних заводах прядивні канати і канати з синтетических волокон застосовують украй рідко і тільки не в гарячих цехах.