S5 Corporate Response - шаблон joomla Книги
Обкладинка

logo slinger

"УВАГА!!!"
З 1.01.2024 р. підтримка даної версії підручника буде припинена.
Власникам з питань продовження роботи звертатись admin@pto.org.ua
  • Реєстрація

4.3.9. Стропування лісових виробів

 

При стропуванні лісоматеріалів звичайні стропи не можуть повною мірою відповідати вимогам при виробництві робіт. При розчепленні і витягуванні стропів з-під пачки відбувається розкочування лісоматеріалів.

Раціональніше застосовувати напівжорсткі стропи з траверсами.  Знаходять застосування і захоплення грейферів, що навішуються на автонавантажувачі. Стропування  лісоматеріалів показано на мал. 4.3.9.1

Малюнок 4.3.9.1. Стропування лісоматеріалів:

напівжорсткі стропи для пиломатеріалів (а — довгомірних; б— короткомірних; в — круглих короткомірних; г — довгомірних в пакетах) і траверси для лісоматеріалів (д — короткомірних; е — довгомірних; ж  — штабелів)

Колоди і пиломатеріали при вантаженні і розвантаженні стропують вантажозахоплювальними засобами. Найпростішими, надійнішими і дешевшими вважаються універсальні і полегшені стропи. Підйом колод універсальними стропами показаний на малий. 4.3.9.2.  Недолік цього способу полягає в тривалості зачіпки і розстропуванні вантажу.

Для стропування колод і пиломатеріалів можна успішно використовувати стропи з вільним гаком, що легко пересувається по канату залежно від розміру вантажу, що піднімається. Після опускання і укладання колод або пиломатеріалів петля стропу швидко знімається з рухомого гака і легко витягується з-під вантажу. Пристосування дуже зручне у експлуатації і просте у виготовленні.

Пристосування з петлями, що самі відткриваються, складається із сталевих канатів з петлями, ланцюгів, відкидних гаків, що повертаються в шарнірах під дією вантажів, і траверси, яка підвішується на гак крана. Звільнення колод відбувається автоматично після опускання гака і укладання їх на місце. При цьому канати, що звільнилися від натягнення, опускаються вниз. Відкидні гаки під дією ваги важків повертаються в шарнірах, і петля канатів зісковзує з гаків. Для повного звільнення колод від канатів потрібно підняти гак крана і витягнути кінці каната з-під вантажу.