S5 Corporate Response - шаблон joomla Книги
Обкладинка

logo slinger

"УВАГА!!!"
З 1.01.2024 р. підтримка даної версії підручника буде припинена.
Власникам з питань продовження роботи звертатись admin@pto.org.ua
  • Реєстрація

3.10.2. Тара металургійного виробництва

 

Для виплавки металу з складів зберігання і підготовки шихти матеріали подають в пічний проліт і завантажують в печі. Завантаження конвертерів проводять совком (мал.3.10.2.1 а).  Це зварений з листового металу сталевий короб, у якого відсутня одна торцева стінка, а дно для кращого сходу металобрухту зроблене напівкруглим.

Мал. 3.10.2.1 - Завантажувальні ємкості, що використовуються в металургійній промисловості:

а - совокв - мульда; г - контейнер для транспортування і механізованого вивантаження феросплавів в положенні транспортування;   д - те ж, в положенні розвантаження;  
1 – траверси;  2 – цапфа;  3 – корпус;  4 – гак;  5, 8 – кільце;
7 – замикаючий ланцюг; 9 – замок ланцюгового сектора; 
10 - пластинчасті ланцюги; 18 - отвори для стоку води і масла; 
19 - кишеня для захоплення хобота

 

Завантаження електропечей проводять баддями. Завантажувальна баддя є звареним з листового металу круглим коробом з секторним днищем типу грейфера і жорсткими щелепами, що розкриваються за допомогою системи важеля.

Для завантаження мартенівських сталеплавильних печей застосовують мульди (мал. 3.10.2.1 в). Це литий сталевий короб, на одній торцевій стінці якого є кишеня, що служить замком і упором, в який вводять головку хобота завантажувальної машини.

На малюнку 3.10.2.1(г, д)  зображено контейнер для транспортування феросплавів, що сам розвантажується.

Для перевезення і розливання розплавлених металів застосовують ковші різної конструкції.

Ковші для перевезення чавуну (мал. 3.10.2.2.) від доменних печей до місць використання виготовляють зварними з листової сталі.

Мал. 3.10.2.2. Чугуновіз місткістю 140 т:

1 - кришка;  2 -  лафети; 3 - ходові візки залізничного типу; 4 - стійки; 
5 -  автозчеплення; 6 - нижні цапфи ; 7 – верхні цапфи ; 8 - носики; 
9 - литі щоки ; 10 -  рама ; 11 - 
проушини .

Шлаковози призначені для перевезення Ковшів з рідким шлаком від доменних печей до грануляційних установок або на шлаковий відвал підприємства. Ці ж Ковші призначені для транспортування шлаку сталеплавильних печей. Ковші для перевезення шлаку, як правило, виготовляють чавунними литими, а також зварними з листової сталі.

Сталерозливочні Ковші служать для прийому сталі із сталеплавильного агрегату, транспортування і подальшої заливки у виливниці або на машини безперервного литва заготовок (МБЛЗ).

Міксер призначений для усереднювання хімічного складу,вирівнювання і збереження температури чавуну, що подається на заливку в сталеплавильну піч. Створені пересувні міксери (мал. 3.10.2.3. ) місткістю 150, 420, 600 т.

Мал. 3.10.2.3.  Пересувний міксер:

1-головний балансир;  2 -  проміжні балансири ; 3 - двовісні візки; 
4 - кабіна; 5 -  навісний привід; 6, 10 - опорні вузли; 7 - сигароподібний корпус ;
 8 - заливальне вікно; 9 - допоміжні вікна ; 11 - кронштейни.

Виливниці— литі стандартні форми, що служать для отримання сталевих злитків із заданою масою і формою, необхідних для подальшої обробки їх тиском: плющенням, куванням, пресуванням. За формою поперечного перетину залежно від подальшої обробки злитка виливниці (мал. 3.10.2.4.) виконують прямокутними, квадратними, круглими або багатогранними.

Мал. 3.10.2.4. -  Виливниці:

а - наскрізні; б - глуходонні; в - в збірці під заливку зверху; г - в збірці під заливку сифоном; 1 - виливниці;  2-прибуткова надставка; - цапфа; 
- центрова;
 5 — піддон