S5 Corporate Response - шаблон joomla Книги
Обкладинка

logo slinger

"УВАГА!!!"
З 1.01.2024 р. підтримка даної версії підручника буде припинена.
Власникам з питань продовження роботи звертатись admin@pto.org.ua
  • Реєстрація

3.9.1. Лапчасті підтримуючі вантажозахоплювальні пристрої

Робочі органи лапчастих (вилкових) вантажозахоплювальних пристроїв розташовують безпосередньо під вантажем або вонипроходять в монтажні петлі, отвори вантажу або піддону, на якому лежить вантаж (3.9.1.1).

Мал. 3.9.1.1 Лапчасті підтримуючі вантажозахоплювальні пристрої: 
а, б - одиночні; в, г - здвоєні; д – для вагових вантажів (рулонів металу); е - зчетверені на траверсі для довгомірних вантажів; ж -для вантажів на піддоні

За способом підведення лап під вантаж або його елементи розрізняють вантажозахоплювальні пристрої з неповоротними,горизонтально- і вертикально-поворотними лапами. Застосовують вантажозахоплювальні пристрої, у яких лапи виконані у вигляді коромисла поворотними як навколо вертикальної, так і горизонтальній вісі.

Лапчасті підтримуючі вантажозахоплювальні пристрої залежно від призначення можуть бути різного конструктивного виконання, вони пристосовані для підхоплення вантажів, лежачих на підкладках, в зазор між якими заводять лапи настільки, щоб центр тяжіння вантажу знаходився на одній вертикалі з точкою підвісу і запобігалось мимовільне спадання вантажу з лап. Крім того, їх можна використовувати для підхоплення вантажів, що мають порожнини. У першому випадку вантажозахоплювальні пристрої виконуютьздвоєними або з більшою кількістю лап при роботі з довгомірнимивантажами, при цьому лапи укріплюють на траверсі. Доцільно точку підвісу лап розміщувати так, щоб ненавантажена лапа мала нахил вперед до вільного кінця для зручності закладу її в паз вантажу або між підкладками і виведення з них, а навантажена мала нахил назад у бік спинки для забезпечення стійкості положення вантажу на лапі.

Для забезпечення горизонтального положення лап при закладі порожнього і підйому навантаженого вантажозахоплювального пристрою необхідно переміщати точку підвісу так, щоб вона залишалася завжди під центром тяжіння вантажозахоплювальногопристрою. 

Дистанційне керування підхопленнями і підтримуючими робочими органами здійснюється як електромеханічними пристроями, так і за допомогою гідравлічних або пневматичних пристроїв.

Управління лапчастим вантажозахоплювальним пристроєм кранаспрощується за наявності на крані двох механізмів підйому. В цьому випадку лапи прикріплюють шарнірно до траверси, що підвішується на крюк основного механізму підйому, а їх стінки з’єднують другою легкою траверсою, яка управляється другим, з меншою вантажопідйомністю, механізмом підйому.

Мал. 3.9.1.2 – Вантажозахоплювальний вилочний пристрій для транспортування блюмів:

         1 - підвіска; 2 - щока; 3 - передня пластина; 4 - лапа; 
5 - задня пластина

Вантажозахоплювальний вилочний пристрій, зображений на мал.3.9.1.2, використовують   для транспортування і складування гарячих болванок, зокрема для перевезення блюмів.

Він складається  з підвіски, двох щік, передньої і задньої пластин і двох лап. Вантажозахоплювальний пристрій працює таким чином.Краном його підвозять до холодильника (устаткування прокатних цехів, на якому охолоджується метал після плющення) з блюмами, при цьому вісь підвіски знаходиться в положенні А, що забезпечує рівновагувантажозахоплювального пристрою без вантажу (внутрішня поверхня лап паралельна підлозі).

Ввівши лапи в отвори між стійками холодильника, піднімають ними пачку блюмів. Одночасно з цим при опусканні вантажозахватного пристрою вісь підвіски краном переводять в положення Б, що забезпечує рівновагу вантажозахватного пристрою з вантажем. Потім краном піднімають вантаж і підводять його до штабелю. Вантажозахватний пристрій опускають на верхній ряд блюмів і вісь підвіски за допомогою крана заводять в положення В, що забезпечує нахил вантажозахватного пристрою за рахунок зсуву його центру тяжіння від положення рівноваги. Блюми починають скачуватися попохилій плоскості на штабель, а кран у міру розвантаження поступово від'їжджає назад. Закінчивши розвантаження, кран з вантажозахватним пристроєм підводять до холодильника і опускають на підлогу для переміщення осі підвіски в положення А, а потім в положення Б. Даліпроцес повторюється. За допомогою вантажозахоплювального пристрою можна перевозити одночасно 4-6 блюмів довжиною 3-5,5 м, перетином 320X320-360X360 мм і масою до 13 т.